Haftalık Uyum Bülteni 2023 | 35

"ICE Academy'nin haftalık uyum bülteni ile etik ve uyum yönetimindeki en son gelişmeleri, kaçırılmaması gereken etkinlikleri ve en bilgilendirici podcast ve webinarları keşfedin. Türkiye'den ve dünya genelinden en güncel bilgilere ulaşarak, uyum alanındaki trendleri takip edin ve sektörde bir adım önde olun."

UYUM DÜNYASINDAN GÜNCEL GELİŞMELER

Türkiye Rekabet Kurumu 2 Ağustos’ta yaptığı duyuru ile İşgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle toplam 16 teşebbüs hakkında yaptırım kararı verildiğini açıkladı. İşgücü piyasasında birbirlerinden çalışan almamaya yönelik centilmenlik anlaşmaları yapılması suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla bazı teşebbüsler hakkında yürütülen soruşturma sürecinde soruşturma tarafı teşebbüslerin, birbirlerinin çalışanlarının istihdam edilmesini engellemeyi ve çalışan hareketliliğini kısıtlamayı konu alan çalışan ayartmama anlaşması yapıp yapmadıkları incelendi.

Bu anlaşmaların temelinde işverenlerin en önemli girdilerinden olan emek üzerinde rekabet etmekten karşılıklı olarak vazgeçmeleri yatmaktadır. Çalışan ayartmama anlaşmaları emek faktörünün teşebbüsler arasındaki hareketliliğini azaltmasının yanı sıra emeğin karşılığı olan ücretlerin suni şekilde gerçek değerini bulamamasına da yol açmakta. Netice itibarıyla çalışan ücretleri el birliğiyle baskılanmakta ve işgücü piyasalarındaki rekabetçi yapı zarar görüyor. 

Söz konusu hususlar çerçevesinde soruşturma kapsamında bulunan 11 teşebbüs bakımından uzlaşma ile soruşturma süreci sonlandırılmış olup, haklarında soruşturma süreci devam eden;

  • Arvato Lojistik Dış Ticaret ve E-Ticaret Hizmetleri AŞ,
  • Bilge Adam Yazılım ve Teknoloji Anonim Şirketi,
  • Binovist Bilişim Danışmanlık AŞ,
  • Çiçeksepeti İnternet Hizmetleri AŞ,
  • D-Market Elektronik Hizmetler ve Ticaret AŞ,
  • Flo Mağazacılık ve Pazarlama AŞ,
  • Koçsistem Bilgi ve İletişim Hizmetleri AŞ,
  • LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret AŞ,
  • Sosyo Plus Bilgi Bilişim Teknolojileri Danışmanlık Hizmetleri Ticaret A.Ş.
  • TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ,
  • Türk Telekomünikasyon AŞ,
  • Veripark Yazılım AŞ,
  • Vivense Teknoloji Hizmetleri ve Ticaret AŞ,
  • Vodafone Telekomünikasyon AŞ,
  • Zeplin Yazılım Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri AŞ,
  • Zomato İnternet Hizmetleri Ticaret AŞ

Unvanlı şirketlerin, rekabete aykırı çalışan ayartmama anlaşmalarına taraf olmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiklerine, bu nedenle adı geçen teşebbüslere idari para cezası verilmesine karar verildi. İdari para cezalarının toplamı 150 milyon TL’yi buluyor. İlgili karara buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak:rekabet.gov.tr

Birleşik Arap Emirliği ekonomik suçlar ve para aklamayla mücadele için federal düzeyde özel savcılık birimleri oluşturmaya hazırlanıyor. Abdullah Sultan bin Awad Al Nuaimi’nin başkanlığını yaptığı Federal Yargı Konseyi bu yöndeki teklifi onaylayarak hazırlıklara başladı. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: ANI News)

Uluslararası bankacılık grubu Mirabaud‘un Orta Doğu birimine, Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi (DFSA) tarafından yetersiz kara para aklamayı önleme kontrolleri nedeniyle 3 milyon dolar para cezası verildi. Haberin detayları burada. (Kaynak: Compliance Week)

Amerikan Express Ulusal Bankası (Amex), Maliye Bakanlığı Denetim Ofisi (OCC) tarafından verilen 15 milyon dolar cezayı ödemeyi kabul etti. Cezanın sebebi, üçüncü taraf bir bağlı kuruluşuyla ilgili denetim aksaklıkları ve küçük işletme müşterilerini elde tutma çabalarıyla ilgili iddialar. OCC, Amex’in söz konusu üçüncü taraf ortağıyla ilgili olarak uygun çağrı izleme kontrollerine sahip olmadığını ve müşteri şikayetlerini belgelemek ve takip etmek için gerekli mekanizmaları sağlamadığı; 2015 ile 2017 yılları arasında bu üçüncü taraf ortağı üzerinde yetersiz denetim yaptığı iddia ediliyordu. Bunun sonucunda ise kötü yönetim, yetersiz çağrı izleme ve belgeleme süreçleri ile müşteri şikayetlerinin ele alınmasında sorunlar yaşanmış. Detayları buradan inceleyebilirsiniz. (Kaynak: Compliance Week)

Amerika Birleşik Devletleri’nde Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (The Financial Industry Regulatory Authority, Finra) çoğunlukla yaşlılar olmak üzere 13 müşteriden 2,4 milyon dolar çalan iki finansal danışmanın gözetiminde yetersiz kaldığı gerekçesiyle LPL Financial‘a 3 milyon Dolar para cezası verdi. LPL Financial 26,000’den fazla bağımsız yüklenici olarak faaliyet gösteren finansal danışman ve kayıtlı temsilci ile çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren ülkenin en büyük komisyoncu-danışmanı konumundaydı. Anlaşma gereği isimleri belirtilmeyen iki danışman, Mayıs 2018’den Ağustos 2020’ye kadar müşterilerin paralarını çaldı. Müşterileri kendi kontrol ettikleri çeşitli şirketlere çek veya havale yapmaya zorladılar. Finra, LPL’nin müşteri fonlarının üçüncü taraflara çek veya havale ile iletilmesini denetlemek için uygun bir sistem oluşturmadığını ve potansiyel dolandırıcılık risklerine yeterince yanıt vermediğini iddia etti. Bir danışman müşteri fonlarından 550,000 doları kişisel ve işle ilgili masraflarını ödemek için kullanırken diğeri ise değeri neredeyse 1.9 milyon doları gerçek mülk satın almak için kullandı.

Finra ayrıca LPL’nin 2018-2022 döneminde “muhtemel imza sahteciliği veya sahtekarlık durumlarını tespit etmeye yönelik makul bir denetim sistemi oluşturmadığını” belirtti. Bu süre içinde en az 50 LPL satış temsilcisi, firmanın zorunlu belgeleri de dahil olmak üzere 1,000’den fazla LPL belgesini başka bir kişinin adına elektronik olarak imzaladı. Finra ile yapılan anlaşmaya göre LPL, Finra’nın bulgularını kabul veya reddetmekten kaçınırken bu olayda zarar gören müşterilere 100,000 dolarlık tazminat ve faiz ödemeyi kabul etti. Olay, LPL’nin ilgili endüstri belgelerini göndermeden birkaç hafta önce, bir kayıtlı temsilcisini müşteri fonlarını almak veya zimmetine geçirmekle suçladığını ve bu nedenle iş ilişkisini sonlandırdığını Finra’ya bildirmesiyle başlamış. Haberin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz. (Kaynak: investmentnews.com)

Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), halka açık şirketlerin önemli sayılan siber güvenlik olaylarının doğasını, kapsamını, zamanlamasını ve etkisini dört iş günü içinde açıklamasını gerektiren tartışmalı kuralına son şeklini verdi. Mart 2022’de teklif edilen kural, işletmelerin veri ihlali gibi bir siber güvenlik olayının boyutunu kavramasına yönelik tanıdığı nispeten kısa süre nedeniyle geçen yıl büyük tartışmalar yaratmıştı. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: Compliance Week)

Birleşik Krallık, ülkenin en büyük şirketlerinin zorunlu yıllık raporlamanın bir parçası olarak risk yönetimi ve dayanıklılık stratejilerini belirlemelerini gerektirecek kurumsal raporlama reformlarını tartışmaya açtı. Öne sürülen taslak düzenleme, en az 750 çalışanı olan ve yıllık cirosu 750 milyon pound (964 milyon dolar) veya üzeri olan İngiliz şirketleri için geçerli olacak. Meclis onayına tabi olan düzenleme onaylanırsa 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Birleşik Krallık hükümeti, önlemlerin “Carillion da dahil olmak üzere son yıllarda yaşanan büyük ve ani kurumsal çöküşlerden öğrenilen derslere yanıt verdiğini” söyledi.” Ocak 2018’de Carillion, 7 milyar sterlin (9 milyar dolar) borca batmış ve İngiltere’nin en büyük kurumsal yönetim başarısızlıklarından biri haline gelmişti. Düzenlemeye ilişkin haberin detaylarına buradan erişebilirsiniz. (Kaynak: Compliance Week)

Amerika Birleşik Devletleri’nde teknoloji şirketleri, yapay zekâ (AI) sistemleri geliştirirken risklerin yönetimine ilişkin yapacakları bir dizi gönüllü kontrol üzerinde anlaştılar.

Beyaz Saray 21 Temmuz’da yayınladığı bir bilgi notunda, şirketler ve ABD yönetimi arasındaki anlaşmaların, yapay zekâ ürünlerinin halka sunulmadan önce güvenli ve uygun şekilde test edilmesini sağlamak için tasarlandığını söyledi. Toplamda yedi şirket taahhütleri kabul etti: Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI. İlgili bilgi notuna ve anlaşmanın tüm detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: whitehouse.gov)

KAÇIRMAMANIZ GEREKEN ETKİNLİKLER

Webinar | EU Whistleblowing Directive August 2023 Update, 8 Ağustos 1:00 PM BST / 2:00 PM CEST (30 dk) & 9 Ağustos 9:00 AM BST / 5:00 PM JST (30 dk). Webinara kaydınızı buradan oluşturabilirsiniz.

 

Webinar | Bridging the gap: Foster a culture of collaboration with data intelligence. 22 Ağustos 2023 2 p.m. ET. Detaylara buradan erişim sağlayabilirsiniz.

 

Webinar | Unearthing environmental risk in timber supply chains using public records, 31 Ağustos 2023 2 p.m. ET. Etkinlik detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

PODCAST ÖNERİLERİ

The Freshfields’ın “A new European AML Authority- A Year on” başlıklı podcastinde konuşmacılar Janina Heinz, Marcel Michaelis ve Victor Garcia Lopez; Avrupa Komisyonu’nun AML/CFT (kara para aklamanın önlenmesi ve terörün finansmanı) yasama paketinden bu yana yeni bir AML Otoritesi için önerilen Yönetmelikte kaydedilen ilerlemeye odaklanıyor. Mevzuat çerçevesinde meydana gelen gelişmelere, bu girişimin AB yasama prosedüründe nerede durduğuna, yeni otoritenin temel görev ve yetkilerinin yanı sıra sektör oyuncuları ve piyasa katılımcılarının dikkate alması gereken kilit noktalara odaklanıyorlar. Bölümün tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

ABONE OL

Uyum dünyasındaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için bültenine abone olun.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

İlgili Yazılar ve Podcast Bölümleri