Haftalık Uyum Bülteni 2023 | 39

ICE Academy Haftalık Uyum Bülteni, uyum dünyasındaki en son gelişmeleri sizin için her Salı sabahı sunuyor. Haftalık güncellemelerle sizleri uyumun kalbinde tutmaya devam ediyoruz.

UYUM DÜNYASINDAN GÜNCEL GELİŞMELER

ABD’den 150 hedefe Rusya yaptırımı: Beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı listeye alındı

ABD, Ukrayna-Rusya savaşıyla bağlantılı yaklaşık 150 hedefle ilgili yaptırım kararı aldı. Listede beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşı da bulunuyor.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna savaşında Rusya’yı desteklemekle suçladığı beş Türk şirketi ve bir Türk vatandaşına karşı yaptırım kararı aldı. 

Yaklaşık 150 hedefin olduğu yaptırım paketinde Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi de yer alıyor. 

Listede Margiana İnşaat Dış Ticaret, Demirci Bilişim Ticaret Sanayi, Denkar Gemi İnşaat, CTL Limited ile tersane acentesi ID Ship Agency ve sahibi İlker Doğruyol bulunuyor. 

Haberin detaylarını bu yazıda inceleyebilirsiniz. (Kaynak: EuroNews)

Ülkelerden ESG Teşvik Düzenleme Örnekleri

Bilindiği üzere; vergi düzenlemeleri zaman zaman ESG farkındalığını arttırmak için en etkili araçlardan biri oluyor. Vergi indirimler ya da ek vergi yükümlülüklerine yönelik düzenlemeler Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkede şirketleri ESG performanslarını iyileştirmeye itiyor. Bu devlet politikaların çoğu, çevresel sürdürülebilirliği, toplumsal katılımı ve iş ahlakını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Meksika’da, engellileri işe almak işverenlere vergi indirimi sağlıyor.
  • Portekiz, çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek için araç vergilerini emisyon oranlarına göre belirliyor ve bisikletle işe gitmeyi teşvik eden bir program sunuyor.
  • İspanya, engellilerin istihdamını teşvik eden vergi avantajları sunar.
  • Birleşik Krallık, düşük emisyonlu araçların kullanımını teşvik etmek için vergi avantajları sağlıyor ve çalışanlara bisikletle işe gitmeyi teşvik ediyor.
  • Ukrayna’da engellilerin sahip olduğu işletmeler genellikle vergiden muaf tutulur. Ayrıca, atık ithalatı da belirli malzemeler için KDV’den muaf olabilir.

Bu ülkelerde yer alan ESG düzenlemelerinin detaylarını bu yazıda inceleyebilirsiniz. (Kaynak: Lexology)

Tüketicilere Yeşil Geçiş Verme amaçlı AB Direktifi Üzerinde Anlaşmaya varıldı

Geride bıraktığımız hafta, Avrupa Konseyi ve Parlamentosu, ‘tüketicilere yeşil geçişte yetki verme’ amacı taşıyan yeni bir Avrupa Birliği (AB) direktifi üzerinde geçici anlaşmaya vardı. Yeni kuralların ana özellikleri şunları içeriyor:

  • Yeni direktif, ‘çevre dostu’, ‘doğal’, ‘biyolojik olarak parçalanabilir’, ‘iklim dostu’ veya ‘eko’ gibi genel çevresel iddiaları içeren ticari uygulamaların AB’de yasaklanmış olan mevcut listesini güncelleyecek. Bu iddialar uygun şekilde kanıtlanamadıkça yasaklanacak.
  • Ürünün çevre üzerinde nötr, azaltılmış veya olumlu bir etkisi olduğunu ima eden doğrulanmamış iddialar da yasaklanacak.
  • Geçici anlaşma ayrıca, yazılım güncellemelerini işlevsellik özelliklerini artırmaktan başka bir şey yapmadıkları halde gerekli gibi sunma, onarılabiliyor gibi gösterme ve yedek parçaları orijinal üreticiden satın alma gibi erken eskime uygulamalarını yasaklayacak. Ayrıca, tüccarların erken eskime hakkında bilgi (veya bilgi eksikliği) konusundaki sorumluluklarını ortaya koyması bekleniyor.

Tüketicileri yeşil geçiş için güçlendirmeyi amaçlayan bu direktif, önerilen Sürdürülebilir Ürünler için Ekodizayn Yönetmeliği, Yeşil İddialar Direktifi ve Onarım Hakkı Direktifi gibi direktiflerden oluşan daha büyük bir AB önlem paketinin bir parçası aslında. Yeni direktif, mevcut AB Haksız Ticari Uygulamalar ve Tüketici Hakları Direktiflerinin metnini değiştirerek yürürlüğe girecek.

Geçici anlaşmanın resmi olarak Avrupa Konseyi ve Parlamento tarafından kabul edilmesi ve onaylanması gerekecek, bunun da Kasım 2023’te gerçekleşmesi bekleniyor. Direktifin yürürlüğe girmesinden sonra şirketlerin uyum sağlamak için 24 aylık bir süresi olacak. Düzenlemeye ilişkin haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: Lexology)

Google Davasından Gelişmeler

ABD Adalet Bakanlığı ile Google arasında bu yılın başında başlayan mahkeme sürecinde ikinci duruşma geride kaldı. Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, teknoloji devinin internet arama motorları üzerindeki tekelini sürdürmek için yasa dışı bir şekilde gücünü kullandığını kanıtlamaya çalışıyor. Bu dava, tekel karşıtı yasalar açısından önemli olduğu kadar teknoloji endüstrisi ile insanların internetle nasıl etkileşimde bulunduğuna dair geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir.

Davanın merkezindeki soru, Google’ın çoğu Amerikalı için arama motoru olarak yer edinmesinin, internet kullanıcılarına hizmetlerini kullanmaktan başka seçenek bırakmayan anti rekabetçi uygulamaların bir sonucu olup olmadığı. Tanıkların dinlenmeye devam ettiği davanın yaklaşık 10 hafta sürmesi planlanıyor. İlgili haberin detaylarını burada bulabilirsiniz. (Kaynak: The Guardian)

Ukrayna’ya Yapılan Askeri Yarıdımla İlgili Yolsuzluk İddiaları

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadele kurumlarının üç başkanı ile 1 Eylül’de bir araya geldi. Toplantının arka planı, ABD ve diğer ülkelerde, Ukrayna’ya askeri yardımı savaş sırasındaki yolsuzluk sorunu nedeniyle sınırlamak için giderek artan çağrılar oldu.

2022’deki Rus işgalinden önce Ukrayna, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzluk Algısı Endeksi’ne göre Avrupa’nın en yolsuz ülkesiydi. İşgalin ardından, Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, hükümet yetkilileri için kamu serveti beyanları gibi yolsuzluk karşıtı reformları askıya aldı ve tüm çabalarını Ruslarla savaşmaya odaklanmaya karar verdi.

Eylül ayı başında, Rus işgalinden önce Ukrayna’nın savunma bakanı olan Oleksii Reznikov’u görevden Devlet Başkanı Zelensky, New York Times’a göre Reznikov’un görevden alınmasına neden olan şey; bakanlıkta finansal uygunsuzlukların gün yüzüne çıkmasının ardından artan spekülasyonlar ve hükümetin resmi yolsuzluk soruşturmalarına başlamasıydı. Zelensky, rüşvet skandalları sonrasında Ukrayna’nın tüm askeri alım görevlilerini görevden aldı.

Ukrayna’nın yüksek mahkemesi başkanı da mayıs ayında rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve Eski ekonomi bakanının insani yardımı zimmetine geçirme suçlamasıyla tutuklandı. Yine New York Times’a göre bu yılın başlarında Zelensky, yolsuzluk ve kötü yönetim iddiaları nedeniyle iç istihbarat ajansının direktörünü ve bir başsavcıyı görevden aldı.

Temmuz ayında Kyiv Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan araştırma sonuçları, Ukraynalıların tam ölçekli savaştan sonra yolsuzluğu Ukrayna için en ciddi sorunlardan biri olarak gördüklerini gösteriyor.

Araştırmayla ilgili açıklamada, “Yolsuzluğun yaygınlığına dair kamu algısındaki fark edilir iyileşmeye rağmen, katılımcıların yüzde 94’ü hala Ukrayna genelinde yolsuzluğun yaygın olduğuna inanıyor” deniyor.

Jake Sullivan’ın Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadele yetkilileri ile son görüşmesinin ardından Beyaz Saray, “Ukrayna’da yolsuzluk karşıtı reformlara ve Ukrayna’nın Rus saldırısına karşı cesur savunmasına kararlı ABD desteğini yinelediğini” söyledi. Haberin detaylarını burada bulabilirsiniz. (Kaynak: FCPA Blog)

Goldman  Sachs & Co. 6 Milyon Dolar Ceza Ödemeye Mahkum Oldu

Goldman Sachs & Co., en az 163 milyon işlemi etkileyen eksik ve yanlış menkul kıymet ticaret bilgileri sunduğunu kabul ederek, Securities and Exchange Commission (SEC) tarafından 6 milyon dolarlık bir cezaya çarptırıldı. Kasım 2012’den Ekim 2022’ye kadar, Goldman, SEC’ye en az 22.192 eksik EBS raporu sundu. Kurumun kararına göre, bu gönderimler 163 milyon işlem için belirli ticaret verilerinin yanlış raporlanmasına neden oldu. Goldman, ilgili davranışlarından dolayı ayrı bir anlaşmanın bir parçası olarak, iddiaları kabul ya da reddetmeden, Financial Industry Regulatory Authority’e (FINRA) 6 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: Compliance Week)

3M’e OFAC CEZASI

ABD’de İran’a yönelik yaptırım kararlarının ihlali nedeniyle uygulanan yaptırımlara yakın zamanda yenileri eklendi. Hazine Departmanıı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), 3M’e, yan kuruluşunun ve bir başka yan kuruluşun ABD’li çalışanının İran yaptırımları ihlalleri nedeniyle 9,6 milyon doların üzerinde ödeme yapmasına karar verdi.

OFAC’ın cezaya yönelik açıklamasında, İsviçre merkezli 3M (East) AG’nin, Alman bir bayi aracılığıyla İranlı kolluk kuvvetleriyle bağlantılı varlıklara reflektif plaka malzemesi (RLPS) sattığı belirtildi. Ayrıca, 3M’in Dubai merkezli yan kuruluşu olan 3M Gulf Limited’ın bir ABD vatandaşı çalışanının satışlarda yakından rol aldığı iddia edildi. OFAC, 3M’in bu açık ihlalleri kendiliğinden bildirdiğini kabul etti. Şirketin dahil olan altı çalışanı işten çıkarması ve resmi olarak uyarması ise hafifletici neden olarak değerlendirildi. (Detaylar için: Compliance Week)

New York merkezli Emigrant Bank, İranlı iki sakin için tuttuğu hesapla ilgili OFAC ile yapılan bir anlaşma sonucu 32.000 dolar ödemeyi kabul etti. (Haberin detayları: Compliance Week)

Rus Müşterilere Hizmet Veren Yatırım Danışmanlığı Şirketi Mercek Altında

New York merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Concord Management ve sahibi, Rus hükümeti ile bağlantılı olan zengin bir Rus müşteriye kayıt dışı bir yatırım danışmanı olarak faaliyet gösterdiği iddialarıyla Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından suçlanıyor.

Concord’un, SEC’ye kaydolmadan, 2012’den en az 2022 Mart’a kadar, yalnızca zengin Rus müşterisi adına milyarlarca dolar yatırım yaptığı iddia ediliyor. Kurum müşteriyi adlandırmadı ancak Concord Management’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkili olan Rus oligark Roman Abramovich ile ilişkilendirildiği biliniyor. Geçen yıl, Abramovich’in yatırım yapan Amerikan hedge fon şirketlerine, İngiliz hükümeti tarafından kendisine yaptırımlar uygulandıktan sonra varlıklarını dondurma talimatı verildi.

Bu suçlamalar, SEC’nin Rusya’nın 2022 Ukrayna işgalini takiben ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan ihracat kontrolü ve genişletilmiş yaptırım rejimine dahil olduğu olağandışı bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. SEC yaptırım başkanı Gurbir Grewal, Concord Management’ın danışman olarak kaydolmayarak, “komisyonun kötüye kullanımı izleme yeteneği için hayati öneme sahip olan kuralları atlattığını” belirtti. Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: The Wall Street Journal)

KAÇIRMAK İSTEMEYECEĞİNİZ ETKİNLİKLER

  • Webinar| Global: Annual Compliance Conference 2023, 5 Eylül- 5 Ekim 2023 tarihleri arasında devam eden webinar serisinin detaylarını incelemek ve kaydınızı oluşturmak için burayı ziyaret edebilirsiniz. (Baker&McKenzie)
  • Webcast| Interagency guidance on third parties: How the expanded scope affects everyone. 28 Eylül 2023 02:00 p.m. (ET). Detaylara buradan ulaşabilirsiniz. (Compliance Week)
  • Webinar | How to Take a Holistic Approach to Vendor Onboarding & Offboarding, 5 Ekim 2023 12:00 (ET). Prevalent’in online webinarına buradan
  • Webcast| Focusing on Control and Compliance, 5 Ekim 2023 02:00 p.m. (ET) Etkinliğin detaylarına buradan erişebilirsiniz.
  • Webinar | İnsan ve Kültür Zirvesi 2023, 10 Ekim 2023 09:30 (GMT +3). HBR Türkiye’nin etkinliğine ilişkin detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

PODCAST ÖNERİLERİ

“Compliance into the Weeds” podcast serisinin bu bölümde konuşmacılar Tom Fox ve Matt Kelly, Verizon Business Network Services’in etkili bir siber güvenlik uyum programına sahip olmamaktan dolayı DOJ tarafından aldığı son yaptırımı ele alıyorlar. Verizon’ın siber güvenlik standartlarına uymama durumu ve sonraki düzeltme çabaları, siber uyum alanında önemli bir tartışmayı tetikledi. Fox, bu durumu şirketlerin siber güvenlik programlarını geliştirmeleri için bir yol haritası olarak görüyor ve boşluk analizinin ve baskı testinin önemini vurguluyor. Siber güvenlik yükümlülüklerine uyum ile Yabancı Yolsuzlukla Mücadele Yasası’na (FCPA) uyum arasında paralelliklere dikkat çekerken, Verizon’ın durumunun diğer şirketler için bir örnek olabileceğini öne sürüyor. Kelly ise Verizon’ın gönüllü olarak kendini ifşa etmesini ve kapsamlı düzeltme çabalarını takdir ediyor. Hem siber güvenlik hem de yolsuzluk vakalarında ifşa, iş birliği ve düzeltici faaliyetlerin önemini vurguluyor ve Verizon’ın eylemlerini diğer şirketler için olumlu bir örnek olarak görüyor. Podcastin tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

ABONE OL

Uyum dünyasındaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için bültenine abone olun.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Comments

İlgili Yazılar ve Podcast Bölümleri